Ποτέ μην ψύχετε τις ντομάτες και τα εσπεριδοειδή. Η ψύξη σκοτώνει τις γεύσεις, τα θρεπτικά συστατικά και τις υφές τους.
Τα κατεψυγμένα χταπόδια είναι ποιο μαλακά. Ωστόσο αν το χταπόδι είναι φρέσκο και σκληρό, για να μαλακώσει ρίξετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.
Τα μαλάκια δεν είναι φρέσκα όταν είναι κοκκινωπά και μαλακά. Τα ωμά χταπόδια πρέπει να είναι σκληρά, και με χρώμα γκρι – άσπρο για να θεωρούνται φρέσκα.
Για να ελέγξετε εάν τα ψάρια είναι φρέσκα μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα: Ελέγχετε πρώτα τα μάτια του ψαριού να είναι λαμπερά και τα βράγχιά του να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ και να είναι υγρά. Τέλος, αν το πιέσετε με το δάχτυλο και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο.
Για να γίνει το ψάρι στέρεο και άσπρο, προσθέστε στο ζωμό που βράζει το χυμό μισού λεμονιού.
Αν δεν θέλετε να κολλάνε τα ψάρια όταν ψήνετε στη σχάρα, κάντε το παρακάτω κόλπο.
Αλείψτε την κάθε πλευρά του ψαριού με μαγιονέζα και μετά τοποθετήστε τα στη σχάρα. Η μαγιονέζα θα ψηθεί και δεν θα αφήσει καμιά οσμή.