Χρησιμες συμβουλές


ΑΒΓΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑΤΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΙΔΕΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΡΕΑΣ ΚΡΕΜΕΣ ΚΡΕΜΙΔΙΑ ΚΡΕΠΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΕΜΟΝΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΟΣΠΡΙΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕΣ ΡΥΖΙ ΣΚΟΡΔΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΖΙΝΖΤΕΡ ΤΥΡΙ ΦΡΟΥΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΑΡΙ
Για σπυρωτό το ρύζι

Για να φτιάξετε σπυρωτό ρύζι προσθέστε στη διάρκεια του βρασμού 3-4 σταγόνες λεμονιού.

Για σωστό βράσιμο του ρυζιού

Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Με το συχνό ανακάτεμα το ρύζι μαλακώνει, κολλάει και λασπώνει.

Για σωστό ριζότο

Χρησιμοποιήστε ρύζι τύπου Arborio, το οποίο είναι ιδανικό για ριζότο και αν έχετε ζωμό κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας από το ζωμό κάθε λίγο μέχρι το ρύζι να το απορροφήσει.

Πως να καθαρίσεις τα σκόρδα

Για να ξεφλουδίσουν εύκολα τα σκόρδα, βάλτε τα στο πάγκο και πιέστε τα με ένα μαχαίρι. Η φλούδα θα ξεσκολίσει από τον σώμα του σκόρου.

Για να μην μυρίζει η αναπνοή μας σκόρδο

Όταν φάμε κάποιο φαγητό που έχει πολύ ή ωμό σκόρδο, τότε η αναπνοή μας μυρίζει με την όχι ευχάριστη μυρωδιά του σκόρδου. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει πριν την κατανάλωση του φαγητού να φάμε μια κουτάλια του γλυκού μέλι.

Με αυτό τον τρόπο η μυρουδιά του σκόρδου στην αναπνοή μας μειώνετε δραστικά ή ακόμα εξαλείφετε τελείως.

Για εύκολο καθάρισετε του σκόρδου

Ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά και θα ξεφλουδίζονται πανεύκολα.

Πώς να βάλετε σωστά σκόρδο στο φαγητό

Βάλτε το σκόρδο στο φαγητό σας στην αρχή για πιο απαλή γεύση ή στο τέλος για πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.

Πως τσιγαρίζουμε το σκόρδο

Το σκόρδο το τσιγαρίζουμε μόνο για 30 δευτερόλεπτα για να μην πικρίσει.

Εύκολη κοπή του σκόρδου

Όταν κόβετε το σκόρδο, προσθέστε μια πρέζα αλατιού στο ξύλο κοπής για να το ψιλοκόψετε καλύτερα.

Για να μην μυρίζουν τα χεριά σκόρδο

Αφού χειριστείτε το σκόρδο, τρίψτε τα δάχτυλά σας σε ανοξείδωτο ατσάλι, όπως του νεροχύτη σας, η των μαχαιρίων σας για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

Πως κόβουμε σωστά το σκόρδο

Όταν σοτάρετε το σκόρδο, χρησιμοποιήστε φέτες σκόρδου αντί για πολτό για να αποφύγετε το κάψιμο.

Πως να έχω πάντα φρέσκο σκόρδο έτοιμο για μαγείρεμα

Σε επιφάνεια κοπής ψιλοκόψτε το σκόρδο σε μικρά κομματάκια και βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο. Στη συνέχεια καλύψτε το μείγμα σκόρδου με ελαιόλαδο κλείνετε το γυάλινο δοχείο και αποθηκεύετε στο ψυγείο.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε κάθε φορά φρέσκο σκόρδο για το μαγείρεμα των φαγητών σας χωρίς να το καθαρίζετε. Για τη συγκεκριμένη μέθοδο συνήθως αρκεί μια με δυο κουταλιές του γλυκού από το μείγμα σκόρδου για τα φαγητά σας.

Tip : Για περισσότερη γεύση προσθέστε μαζί με το ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα μυρωδικά της επιλογής σας.

Κρατήστε το νερό των ζυμαρικών

Όταν τα ζυμαρικά σας βράσουν , μην χύνετε το νερό! Κρατήστε λίγο και προσθέστε το στην σάλτσα των ζυμαρικών σας. Θα σας δώσει μια πλούσια και κρεμώδη σάλτσα χωρίς να προσθέσετε άλλα υγρά.

Διαβάστε καλά τη συνταγή

Για κάθε συνταγή που αντιγράφετε αφιερώστε λίγο χρόνο για να τη διαβάσετε και να την καταλάβετε. Σημειώστε τα βήματα και εντυπώστε τη καλά στο μυαλό σας. Μετά προχωρήστε στη παρασκευή της.

Για τραγανά ψητά στο φούρνο

Για να γίνετε τραγανά τα ψητά κρέατα ή λαχανικά στο φούρνο, τοποθετήστε ένα άδειο ταψί μέσα στο φούρνο και όταν κάψει τοποθετήστε το κρέας ή τα λαχανικά στο ταψί και βάλτε το αμέσως για ψήσιμο. Πρέπει όταν ακουμπήσει το κρέας στο ταψί να ακούσουμε το τσιτσίρισμα.

Ποια φρουτα και λαχανικα να βάζετε μαζί

Ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται μαζί.

Ορισμένα προϊόντα μόλις ωριμάζουν απελευθερώνουν αιθυλένιο. Μέσα σε αυτά είναι και οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μάνγκο, αλλά και οι ντομάτες.

Οπότε αν βάλεις αυτά τα φρούτα μαζί δεν έχεις πρόβλημα, αν όμως τα βάλεις με μήλα, μελιτζάνες, καρπούζια, πατάτες, κολοκύθια, καρότα και μπρόκολο, τα οποία επηρεάζονται αρνητικά από το αιθυλένιο τότε θα τα δεις να σαπίζουν.

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Για την αποστειρωση των βάζων, πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα. Κατόπιν τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στο φούρνο στους 100 βαθμούς C για 15 λεπτά.

Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό, όταν και τα 2 είναι ακόμα ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω.

Τα αφήνουμε έτσι, έως ότου κρυώσουν.

Σε τι θερμοκρασία τηγανίζουμε

Η σωστή θερμοκρασία για το τηγάνισμα είναι:

  • Σε μεσαία θερμοκρασία για τηγανητά που περιέχουν πολύ νερό, όπως πατάτες και άλλα λαχανικά.
  • Σε υψηλή θερμοκρασία για αλευρωμένα ή βουτυρωμένα τρόφιμα
  • Σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.λπ.
  • Τα μπιφτέκια και τα κρέατα χρειάζονται δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια στο τέλος.
Σβόλοι στο αλεύρι

Για να μη δημιουργούνται σβόλοι στο αλεύρι, ρίξτε στο μίγμα του αλευριού μια πρέζα αλάτι.

Ζεσταίνοντας βούτυρο στο τηγάνι

Όταν ζεσταίνεται βούτηρο στο τηγάνι κρατήστε τη θερμοκρασία χαμηλή διότι πιτσιλάει και μαυρίζει γρήγορα.