Ποτέ μην ψύχετε τις ντομάτες και τα εσπεριδοειδή. Η ψύξη σκοτώνει τις γεύσεις, τα θρεπτικά συστατικά και τις υφές τους.
Για να φτιάξετε σπυρωτό ρύζι προσθέστε στη διάρκεια του βρασμού 3-4 σταγόνες λεμονιού.
Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Με το συχνό ανακάτεμα το ρύζι μαλακώνει, κολλάει και λασπώνει.
Χρησιμοποιήστε ρύζι τύπου Arborio, το οποίο είναι ιδανικό για ριζότο και αν έχετε ζωμό κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας από το ζωμό κάθε λίγο μέχρι το ρύζι να το απορροφήσει.
Για να ξεφλουδίσουν εύκολα τα σκόρδα, βάλτε τα στο πάγκο και πιέστε τα με ένα μαχαίρι. Η φλούδα θα ξεσκολίσει από τον σώμα του σκόρου.
Όταν φάμε κάποιο φαγητό που έχει πολύ ή ωμό σκόρδο, τότε η αναπνοή μας μυρίζει με την όχι ευχάριστη μυρωδιά του σκόρδου. Για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει πριν την κατανάλωση του φαγητού να φάμε μια κουτάλια του γλυκού μέλι.
Με αυτό τον τρόπο η μυρουδιά του σκόρδου στην αναπνοή μας μειώνετε δραστικά ή ακόμα εξαλείφετε τελείως.
Ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά και θα ξεφλουδίζονται πανεύκολα.
Βάλτε το σκόρδο στο φαγητό σας στην αρχή για πιο απαλή γεύση ή στο τέλος για πιο έντονη γεύση και μυρωδιά.
Το σκόρδο το τσιγαρίζουμε μόνο για 30 δευτερόλεπτα για να μην πικρίσει.
Όταν κόβετε το σκόρδο, προσθέστε μια πρέζα αλατιού στο ξύλο κοπής για να το ψιλοκόψετε καλύτερα.
Αφού χειριστείτε το σκόρδο, τρίψτε τα δάχτυλά σας σε ανοξείδωτο ατσάλι, όπως του νεροχύτη σας, η των μαχαιρίων σας για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.
Όταν σοτάρετε το σκόρδο, χρησιμοποιήστε φέτες σκόρδου αντί για πολτό για να αποφύγετε το κάψιμο.
Σε επιφάνεια κοπής ψιλοκόψτε το σκόρδο σε μικρά κομματάκια και βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο. Στη συνέχεια καλύψτε το μείγμα σκόρδου με ελαιόλαδο κλείνετε το γυάλινο δοχείο και αποθηκεύετε στο ψυγείο.
Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε κάθε φορά φρέσκο σκόρδο για το μαγείρεμα των φαγητών σας χωρίς να το καθαρίζετε. Για τη συγκεκριμένη μέθοδο συνήθως αρκεί μια με δυο κουταλιές του γλυκού από το μείγμα σκόρδου για τα φαγητά σας.
Tip : Για περισσότερη γεύση προσθέστε μαζί με το ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα μυρωδικά της επιλογής σας.
Όταν τα ζυμαρικά σας βράσουν , μην χύνετε το νερό! Κρατήστε λίγο και προσθέστε το στην σάλτσα των ζυμαρικών σας. Θα σας δώσει μια πλούσια και κρεμώδη σάλτσα χωρίς να προσθέσετε άλλα υγρά.
Για κάθε συνταγή που αντιγράφετε αφιερώστε λίγο χρόνο για να τη διαβάσετε και να την καταλάβετε. Σημειώστε τα βήματα και εντυπώστε τη καλά στο μυαλό σας. Μετά προχωρήστε στη παρασκευή της.
Για να γίνετε τραγανά τα ψητά κρέατα ή λαχανικά στο φούρνο, τοποθετήστε ένα άδειο ταψί μέσα στο φούρνο και όταν κάψει τοποθετήστε το κρέας ή τα λαχανικά στο ταψί και βάλτε το αμέσως για ψήσιμο. Πρέπει όταν ακουμπήσει το κρέας στο ταψί να ακούσουμε το τσιτσίρισμα.
Ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται μαζί.
Ορισμένα προϊόντα μόλις ωριμάζουν απελευθερώνουν αιθυλένιο. Μέσα σε αυτά είναι και οι μπανάνες, τα βερίκοκα, τα πεπόνια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μάνγκο, αλλά και οι ντομάτες.
Οπότε αν βάλεις αυτά τα φρούτα μαζί δεν έχεις πρόβλημα, αν όμως τα βάλεις με μήλα, μελιτζάνες, καρπούζια, πατάτες, κολοκύθια, καρότα και μπρόκολο, τα οποία επηρεάζονται αρνητικά από το αιθυλένιο τότε θα τα δεις να σαπίζουν.
Για την αποστειρωση των βάζων, πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα. Κατόπιν τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στο φούρνο στους 100 βαθμούς C για 15 λεπτά.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό, όταν και τα 2 είναι ακόμα ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω.
Τα αφήνουμε έτσι, έως ότου κρυώσουν.
Η σωστή θερμοκρασία για το τηγάνισμα είναι:
Για να μη δημιουργούνται σβόλοι στο αλεύρι, ρίξτε στο μίγμα του αλευριού μια πρέζα αλάτι.
Όταν ζεσταίνεται βούτηρο στο τηγάνι κρατήστε τη θερμοκρασία χαμηλή διότι πιτσιλάει και μαυρίζει γρήγορα.