Βάλτε το ζωμό στο ψυγείο. Όταν τον βγάλετε θα έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα στρώμα από παγωμένο λίπος, το οποίο στη συνέχεια μπορείτε πολύ εύκολα να αφαιρέσετε.
Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες στο βράσιμο την ώρα που βράζουν ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο ξίδι.
Όταν καθαρίζετε τις αγκινάρες μπορείτε να τις τρίψετε με λεμόνι και μετά να τις ρίξετε στο αλατόνερο. Έτσι δεν θα οξειδωθούν και δεν θα μαυρίσουν.