Βάλτε το ζωμό στο ψυγείο. Όταν τον βγάλετε θα έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια ένα στρώμα από παγωμένο λίπος, το οποίο στη συνέχεια μπορείτε πολύ εύκολα να αφαιρέσετε.
Τα κατεψυγμένα χταπόδια είναι ποιο μαλακά. Ωστόσο αν το χταπόδι είναι φρέσκο και σκληρό, για να μαλακώσει ρίξετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.
Τα μαλάκια δεν είναι φρέσκα όταν είναι κοκκινωπά και μαλακά. Τα ωμά χταπόδια πρέπει να είναι σκληρά, και με χρώμα γκρι – άσπρο για να θεωρούνται φρέσκα.