Χρησιμες συμβουλές


ΑΒΓΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑΤΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΙΔΕΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΡΕΑΣ ΚΡΕΜΕΣ ΚΡΕΜΙΔΙΑ ΚΡΕΠΕΣ ΛΕΜΟΝΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΟΣΠΡΙΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕΣ ΡΥΖΙ ΣΚΟΡΔΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΖΙΝΖΤΕΡ ΤΥΡΙ ΦΡΟΥΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΑΡΙ
Για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες

Για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες, τις κόβουμε στο μέγεθος, που θέλουμε, τις αλατίζουμε ή τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε μισή ως μία ώρα. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις στίβουμε.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις οι μελιτζάνες για παρασκευή πίτας τότε:

Κόβουμε κάθε μελιτζάνα σε 2 ή 4 κομμάτια. Τις αλατίζουμε ή τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ως μία ώρα και κατόπιν τις ξεπλένουμε. Τρίβουμε τις μελιτζάνες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη ή τις κόβουμε σε πολύ μικρούς κύβους.

Για διατήρηση λαχανικών

Για να διατηρήσετε τα λαχανικά βάλτε τα σε πλαστικές σακούλες.Αν είναι δυνατόν τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας. Φροντίστε πριν κλείσετε τις σακούλες να είναι γεμάτες με αέρα, ώστε να διαρκέσουν για περισσότερο καιρό φρέσκα.

Μην πλένεις τα φρέσκα τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσεις

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αυτό το λάθος. Είναι προτιμότερο αν είναι λερωμένα τα προϊόντα σας να τα καθαρίσετε με ένα στεγνό πανί η χαρτί κουζίνας και έπειτα να τα βάλετε στο ψυγείο ή τα ντουλάπια σας. Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική άμυνα που έχουν ενάντια στην μούχλα και τη σήψη.

Για διατήρηση λαχανικών

Να έχεις τα φρέσκα τα λαχανικά σε ξηρό περιβάλλον.

H υγρασία είναι η αιτία που εμφανίζεται η μούχλα, οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μια χαρτοπετσέτα μέσα στο δοχείο που έχεις αποθηκεύσει τα προϊόντα σου, ώστε να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και να μην σαπίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά σου.

Για διατήρηση λαχανικών όπως τα καρότα και το σέλινο

Βάλτε τα λαχανικά σε νερό αφού τα κόψετε και τα ξεφλουδίσεις.

Εδώ μιλάμε για λαχανικά όπως είναι τα καρότα και το σέλινο, τα οποία μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Απλά φρόντιστε να μην βάλετε πολύ νερό για να διατηρηθούν.

Για να διατηρήσουν τα λαχανικά το χρώμα τους

Βυθίστε τα λαχανικά σε παγωμένο νερό μετά το μπλασάρισμα για να παραμείνει το χρώμα τους ζωντανό.

Τα ψημένα λαχανικά χάνουν σημαντικά ένζυμα και θρεπτικά συστατικά.

Για τη διατήρηση των λαχανικών σας

Για να διατηρήσετε τα πράσινα λαχανικά σας (μαρούλια, σαλάτες, άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό) τουλάχιστον για ένα μήνα φρέσκα και με ζωντανό χρώμα, τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα σε σακούλα στο ψυγείο.

Για φρέσκες σαλάτες

Κόψτε τα λαχανικά και βάλτε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη. Αλάτι, ξίδι και λάδι θα βάλετε λίγο πριν τις σερβίρετε.

Διατηρήστε το μπρόκολο φρέσκο

Το μπρόκολο χρειάζεται υγρασία.

Βάλτε το μπρόκολο σας σε ένα ποτήρι με νερό και κάλυψε το από πάνω με μια uγρή πετσέτα για να διατηρήσετε την απαραίτητη υγρασία. Φροντίστε όμως να αλλάζετε συχνά το νερό και να βρέχετε την πετσέτα για να μην στεγνώνει.

Διατηρήστε το κουνουπίδι φρέσκο

Το κουνουπίδι χρειάζεται υγρασία.

Κάλυψτε κουνουπίδι σας με μια uγρή πετσέτα για να διατηρήσετε την απαραίτητη υγρασία. Φροντίστε όμως να βρέχετε την πετσέτα για να μην στεγνώνει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε σε μία μεμβράνη με πολλές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα για να μην ξεραθεί.

Διατηρήστε τα καρότα φρέσκα

Για να διατηρήσετε τα καρότα περισσότερο καιρό, βάλτε τα σε μπολ καλυμμένα με φύλλα από το περίβλημα ξερού κρεμμυδιού και βάλτε τα στο ψυγείο.

Διατηρήστε το λάχανο φρέσκο

Μπορείτε να διατηρήσετε το λάχανο φρέσκο περισσότερο καιρό κόβοντας το κοτσάνι του σε βάθος 2 εκ. και τοποθετώντας μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα.