Σάμαλι

Σάμαλι

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

για ένα μέτριο ταψί:

  • 1 ½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4-5 κουταλάκια μαργαρίνη
  • ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα

για το σιρόπι:

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • αμύγδαλο

Οδηγίες παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ ζάχαρη, μαργαρίνη, μαστίχα.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και τα προσθέτουμε στα στεγνά υλικά του μπολ.

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι (όχι με το μίξερ) για 5 λεπτά.

 Σταδιακά ρίχνουμε και το σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και χαράζουμε την επιφάνειά του σε κομμάτια.

Στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα-δυο αμύγδαλα και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε το σιρόπι με μέλι, αφήνουμε στη φωτιά με το νερό να λιώσει λιγότερη ζάχαρη (μισό φλιτζάνι) και αφού το κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μέλι και το ανακατεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει.

Το μυστικό στο σιρόπιασμα είναι να γίνεται σιγά – σιγά.

Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να κρυώσει.

Το σιροπιάζουμε, το αφήνουμε να "πιει" το σιρόπι και μετά από 4 λεπτά το σιροπιάζουμε και πάλι.

Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.