Φαγκρί με πέστο ρόκας

Φαγκρί με πέστο ρόκας

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • 200 γρ. φιλέτο φαγκρί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

για το πέστο ρόκας:

  • 50 γρ. ρόκα
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι

για το dressing:

  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού ή λάιμ
  • 3 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

για το γαρνίρισμα:

λαχανικά ατμού:

  • καρότο
  • πράσο
  • κουνουπίδι
  • πατάτες τουρνέ
  • ρεπάνι
  • κολοκυθάκια baby
  • σέλερυ
  • ντομάτα λιαστή
  • φρέσκες φύτρες σιναπιού


Οδηγίες παρασκευής

Pesto στα ιταλικά σημαίνει είτε "χτυπημένος" είτε - αν είναι ουσιαστικό - "είδος σάλτσας" και "πολτός". Η σάλτσα pesto al Genovese με βασιλικό, σκόρδο, παρμεζάνα και κουκουνάρι είναι η πιο γνωστή και μας την έφτιαξε ο Στάθης 22 Νοεμβρίου του 2005. Εξ ορισμού, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε ανάλογα με τη φαντασία που διαθέτουμε και άλλα είδη pesto. Ένα καλό παράδειγμα είναι το pesto πιπεριάς που φτιάξαμε για σπαγγέτι τον Οκτώβριο του 2006 και ένα ακόμα καλύτερο είναι το pesto ρόκας που φτιάχνουμε σήμερα. Η παραδοσιακή συνταγή προβλέπει αργό και κοπιαστικό χτύπημα σε γουδί. Την ίδια δουλειά, όμως, μπορούμε να την κάνουμε άνετα και στο μπλέντερ χτυπώντας όλα τα υλικά, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Το pesto μπορεί να φυλαχθεί σε βάζο στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να το καλύψουμε με ελαιόλαδο (χωρίς υπερβολές!) για να συντηρηθεί χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, ριζότο, πατάτες βραστές και να νοστιμεύσει με μία-δύο κουταλιές σούπες λαχανικών. Με το pesto έτοιμο η υπόλοιπη συνταγή δεν πρόκειται να μας πάρει πάνω από ένα τέταρτο.

Αλατοπιπερώνουμε το φαγκρί και από τις δύο μεριές, βάζουμε λίγο λαδάκι και το ψήνουμε στους 180°C για 10 περίπου λεπτά, χαμηλά μέσα στο φούρνο. Προγραμματίζουμε το φούρνο μας να ψήνει από πάνω, διότι διαφορετικά το ψάρι θα στεγνώσει. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε σε μια πιατέλα, αλείφουμε το ψάρι με το πέστο ρόκας κι αφού βάλουμε και τα λαχανικά μας σε μια σειρά, περιχύνουμε με το dressing.που φτιάχνουμε απλά ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Γαρνίρουμε με τις φύτρες σιναπιού ή μουστάρδας για τις οποίες γράψαμε πολλά στη "Γλυκόξινη σαλάτα με σολομό".

Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.