Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 °C.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όση ώρα ψήνονται οι πατατούλες, σπάμε τις σκληρές άκρες από τα σπαράγγια και κόβουμε τα κοτσανάκια σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. Κόβουμε και το χαλούμι σε κυβάκια 2 εκ.
Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο, προσθέτουμε τα σπαράγγια και το χαλούμι και ανακατεύουμε. Δεν θέλουμε να παραγεμίσει το ταψί, για αυτό τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε μία μόνο στρώση.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια και να καραμελώσει το τυρί. Πετάμε το σκόρδο.
Περιχύνουμε με αρκετές σταγόνες χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά. Μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε με μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως με φέτες προζυμένιο ψωμί.
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.