Αρνί αγκιναράτο με κουκιά και αρακά

Αρνί αγκιναράτο με κουκιά και αρακά

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κομμάτια αρνίσιο λαιμό , χωρίς κόκαλο (650γρ το κάθε ένα), κομμένα σε κομμάτια των 8εκ.
  • αλεύρι με αλατοπίπερο για πασπάλισμα
  • 1 κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 250 ml κόκκινο κρασί
  • 750 ml (3 φλιτζάνια) ζωμός βοδινού
  • 3 αγκινάρες
  • 200 γρ. κουκιά ξεφλουδισμένα(περίπου 580γρ με τις φλούδες)
  • 120 γρ (1 φλιτζάνι) αρακάς κατεψυγμένος, αποψυγμένος



Οδηγίες παρασκευής

Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία.

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του αρνιού με το αλεύρι, τινάζοντας την περιττή ποσότητα, το βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε , γυρίζοντας συχνά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα (5-10 λεπτά)και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.

Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας συχνά.

Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι η ποσότητα του κρασιού να μειωθεί στο μισό (5-10 λεπτά).

Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό, ξαναβάζουμε το αρνί στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, με σκεπασμένη κατσαρόλα,μέχρι το αρνάκι να αρχίσει να γίνεται τρυφερό (2 ώρες).

Όση ώρα μαγειρεύεται το αρνί, κόβουμε τις κορυφές από τις αγκινάρες κατά 2 εκ.

με ένα οδοντωτό μαχαίρι, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα με τα δάκτυλα μέχρι να φτάσουμε στην ανοιχτόχρωμη «καρδιά» της αγκινάρας (πετάμε τα φύλλα).

Κόβουμε τα κοτσάνια 5 εκ.

και ξεφλουδίζουμε το πράσινο εξωτερικό μέχρι να φτάσουμε στην ανοιχτόχρωμη εσωτερική σάρκα.

Με ένα peeler για λαχανικά (τον αποφλοιωτή που ξεφλουδίζουμε τα μήλα ή τα καρότα) λειαίνουμε εξωτερικά, αφαιρούμε τυχόν πράσινες ίνες και μετά αφαιρούμε το εσωτερικό τριχωτό κομμάτι της «καρδιάς» με ένα σφαιρικό κουτάλι-κόφτη ή ένα απλό κουταλάκι.

Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Στραγγίζουμε καλά τις αγκινάρες και στο τέλος του μαγειρέματος του αρνιού, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα κουκιά και τον αρακά.

Μαγειρεύουμε μέχρι οι αγκινάρες, τα κουκιά και ο αρακάς να μαλακώσουν και το αρνί να γίνει πολύ τρυφερό (15 λεπτά).

Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πουρέ.


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.