Αν χρησιμοποιήσουμε αβγά και μας περισσέψουν οι κρόκοι των αυγών, δεν τους πετάμε.
Τους βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο με νερό, τους διατηρούμε στην κατάψυξη και τους χρησιμοποιούμε, όταν τους χρειαζόμαστε.
Το κρεμμύδι (Allium Cepa, κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό) είναι αντιοξειδωτικό, όπως το τσάι και το μήλο. Η διαφορά είναι ότι το κρεμμύδι είναι δύο φορές πιο αντιοξειδωτικό από το τσάι (τρέμε lipton!) και τρεις φορές πιο αντιοξειδωτικό από το μήλο. Τουτέστιν… μία κρεμμυδόσουπα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση μαζί με τη φλούδα του και παίρνουμε το ένα κομμάτι του με τη φλούδα και το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο (για να δώσει άρωμα και χρώμα, διότι το κρεμμύδι έχει στη φλούδα του καραμελόχρωμα). Μόλις κάψει η φλούδα του προσθέτουμε και το άλλο μισό κρεμμύδι - αυτό καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες - και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Μόλις ροδίσουν σβήνουμε με το κρασάκι και περιμένουμε λίγο, να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό κότας και αφού βράσουν ωραία και καλά, ρίχνουμε πρώτα, το δενδρολίβανο, μετά, το θυμάρι, ύστερα, τη ρίγανη και τέλος λίγο από το κύμινο για να μας δώσει ένα άρωμα ανατολής. Σειρά έχουν οι φλούδες προσούτο με τις οποίες καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, καλύπτοντας τα υπόλοιπα υλικά (με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε λίπος). Αφήνουμε τα υλικά μας έτσι, να βράσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το κρεμμύδι με τη φλούδα που είχαμε προσθέσει στην αρχή, αφαιρούμε το προσούτο όλο, προσθέτουμε λίγο βουτυράκι και ανακατεύουμε καλά, να δέσει η σούπα μας.
Συνεχίζουμε με τον πουρέ.... Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις τυλίγουμε την κάθε μία με ένα αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο (ή στη θράκα) μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τις λιώνουμε, προσθέτουμε λίγο κύμινο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, προαιρετικά μισή σκελίδα λιωμένο σκόρδο, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα υλικά μας καλά να ομοιογενοποιηθούν. Ο πουρές είναι έτοιμος!
Σερβίρουμε τη σούπα μας σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε μία γενναία κουταλιά από τον πουρέ στη μέση, από πάνω ρίχνουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μικρά κομματάκια προσούτο. Όποιος θέλει στο τέλος μπορεί να προσθέσει και μικρή ποσότητα από τα φρέσκα μυρωδικά.
Καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.