Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
για τη ζύμη (6 φύλλα):
για τα φύλλα:
για την κρέμα:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, αλάτι και το αλεύρι.
Το αλεύρι είναι ανάμεικτο σκληρό και μαλακό, για να πλάθεται πιο εύκολα το ζυμάρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Όταν το ζυμάρι δεν κολλάει στο χέρι μας, είναι έτοιμο.
Το χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε με βαμβακερό ύφασμα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και της ζάχαρης.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει.
Διατηρούμε την φωτιά χαμηλή και περιμένουμε να πήξει η κρέμα.
Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα με τον πλάστη, ρίχνοντάς λίγο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.
Το μέγεθος του φύλλου είναι όσο το σινί μας.
Βρέχουμε ενδιάμεσα τα φύλλα με λίγο λάδι και τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα.
Αφού στρώσουμε τα 3 φύλλα, βάζουμε την κρέμα την οποία την έχουμε αφήσει να κρυώσει για να σφίξει.
Αμέσως μετά, ανοίγουμε τα επάνω φύλλα και τα στρώνουμε στο σινί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Ψήνουμε στα κάρβουνα, πάνω στην πυροστιά.
Γυρνάμε την πίτα γύρω γύρω για ένα τέταρτο.
Μόλις η πίτα γίνει από την μια μεριά, την παίρνουμε στον ώμο και την γυρίζουμε πάνω στο πλαστήρι για να ψηθεί από την άλλη.
Στο σπίτι μας ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 140 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω και την παρακολουθούμε, μέχρι να ροδίσει.
Δοκιμάζουμε όλοι μαζί αγνοώντας τον Στάθη που φωνάζει πως πρέπει να δοκιμάσει μόνος του.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.