Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

για τη ζύμη (6 φύλλα):

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι νερό
  • λίγο αλάτι

για τα φύλλα:

  • λίγη κανέλλα
  • λίγο λαδάκι

για την κρέμα:

  • 2½ λίτρα γάλα
  • 450 γραμ. ζάχαρη
  • 480 γραμ. αλεύρι (το μισό από σιμιγδάλι και το άλλο μισό άσπρο μαλακό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • προαιρετικά χρησιμοποιούμε μέλι στο πλάνο της δοκιμής

Οδηγίες παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, αλάτι και το αλεύρι.

Το αλεύρι είναι ανάμεικτο σκληρό και μαλακό, για να πλάθεται πιο εύκολα το ζυμάρι.

Ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Όταν το ζυμάρι δεν κολλάει στο χέρι μας, είναι έτοιμο.

Το χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε με βαμβακερό ύφασμα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και της ζάχαρης.

Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Διατηρούμε την φωτιά χαμηλή και περιμένουμε να πήξει η κρέμα.

Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα με τον πλάστη, ρίχνοντάς λίγο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.

Το μέγεθος του φύλλου είναι όσο το σινί μας.

Βρέχουμε ενδιάμεσα τα φύλλα με λίγο λάδι και τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα.

Αφού στρώσουμε τα 3 φύλλα, βάζουμε την κρέμα την οποία την έχουμε αφήσει να κρυώσει για να σφίξει.

Αμέσως μετά, ανοίγουμε τα επάνω φύλλα και τα στρώνουμε στο σινί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ψήνουμε στα κάρβουνα, πάνω στην πυροστιά.

Γυρνάμε την πίτα γύρω γύρω για ένα τέταρτο.

Μόλις η πίτα γίνει από την μια μεριά, την παίρνουμε στον ώμο και την γυρίζουμε πάνω στο πλαστήρι για να ψηθεί από την άλλη.

Στο σπίτι μας ψήνουμε την γαλατόπιτα στους 140 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω και την παρακολουθούμε, μέχρι να ροδίσει.

Δοκιμάζουμε όλοι μαζί αγνοώντας τον Στάθη που φωνάζει πως πρέπει να δοκιμάσει μόνος του.

Καλή όρεξη!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.