Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας (το καλύτερο για την περίπτωση μας είναι σπορέλαιο), ½ ποτήρι από τη ζάχαρη που έχουμε και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αυτό θα μας πάρει λίγη ώρα (περίπου 45 λεπτά), οπότε ας οπλιστούμε με υπομονή.
Μόλις είναι έτοιμο, βάζουμε στο τηγάνι μας ένα ποτήρι νερό και περιμένουμε ν’ αρχίσει να βράζει.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το νεσεστέ σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 6 ποτήρια νερό, και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις είμαστε έτοιμοι, μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι μας που έχει βράσει και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
Μέχρι να σφίξει ο πελτές μας (θα χρειαστεί περίπου μισή ωρίτσα), δεν πρέπει να σταματήσουμε ν’ ανακατεύουμε. Αλλιώς, θα κολλήσει στο τηγάνι και θα καεί.
Μόλις, λοιπόν, σφίξει και γίνει σαν χοντρό ζελέ, είμαστε έτοιμοι.
Σε μια φόρμα για κέικ ή χαλβά στρώνουμε στον πάτο τα μισά καρύδια, αδειάζουμε μέσα τον πελτέ, βάζουμε από πάνω και τα υπόλοιπα καρύδια και περιμένουμε να κρυώσει ο πελτές.
Αν επιχειρήσουμε να τον ξεφορμάρουμε χωρίς να κρυώσει, ο πελτές μας θα χυθεί και θα καταλήξουμε να φάμε ομελέτα πελτέ! Οπότε λίγη ακόμα υπομονή και τελειώσαμε! Καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.