Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
για να παστώσουμε το κρέας:
για να το μαγειρέψουμε:
Κατ' αρχάς, πώς παστώνουμε το κρέας; Το παστώνουμε μέσα το καραχείμωνο ή… μέσα το ψυγείο του φίλου μας του κρεοπώλη. Το αλατίζουμε με μπόλικο-μπόλικο χοντρό αλάτι και από τις δυο μεριές. Στρώνουμε τα διαφορετικά μέρη του στο καλάθι. Όταν το καλάθι γεμίσει, το σκεπάζουμε με ένα τούλι ή κάποιο πανί και το κρεμάμε σε ένα ψηλό σημείο, έξω στην παγωνιά για δέκα μέρες. Το καλάθι είναι ό,τι πρέπει για να παίρνει το κρέας τον αέρα του. Μετά από δέκα μέρες το κρέας είναι έτοιμο και διατηρείται σε αυτή τη μορφή για όλο το χειμώνα.
Για το μαγείρεμα του παστού δε χρειαζόμαστε αλάτι, μόνο τέχνη! Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς και ξαλμυρίζουμε το κρέας σε μπόλικο νερό, που αλλάζουμε δυο τρεις φορές, όπως κάνουμε με τον μπακαλιάρο.
Την επόμενη μέρα βράζουμε το κρέας και τα φασόλια στην κατσαρόλα, χωρίς τίποτα άλλο, σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Δε χρειάζεται ούτε ελαιόλαδο, γιατί το κρέας είναι παστωμένο και διατηρεί τη νοστιμιά του.
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με κόκκινο μπρούσκο κρασί «Γουμένισσα» από το οινοποιείο του Χρήστου Αϊδαρίνη.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.