Γκαθπάτσο

Γκαθπάτσο

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 2 πιπεριές πράσινες κέρατο
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 αγγούρι μεσαίου μεγέθους
  • 1 σφηνάκι ξίδι (Jerez) ή από καλό κόκκινο κρασί
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3/4 του λίτρου νερό
  • 2 χούφτες ψίχα ξερού ψωμιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Οδηγίες παρασκευής

Ξεκινάμετην περιήγηση στη Μεσόγειο με μια αυθεντική - καλοκαιρινή- δροσιστική πρόταση.

Το γκαθπάτσοείναι ένα πιάτο που συνταντάμε κυρίως στη νότια Ισπανία αν και η προέλευσή του είναι Αραβική.

Πρόκειται για μία κρύα σούπα πολύ πλούσια σε βιταμίνες που πίνεται και ως ρόφημα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, αναζωογονεί και ενυδατώνει το σώμα.

Ταυτόχρονα, είναιένας έξυπνος τρόπος να πείσεις τα παιδιά να καταναλώσουν λαχανικά.

Το προτείνουμε γιατις μέρες που χτυπάει 40άρια! Πλένουμε όλα τα λαχανικά.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και το αγγούρι, αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές και καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε το ξίδι, το λάδι, το αλάτι και το μισό νερό.

Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πολτός και τον περνάμε από σουρωτήρι για να απομονώσουμε τυχόν φλούδες, σπόρια κλπ.

Προσθέτουμε την ψίχα ψωμιού και νερό, ανάλογα με το πόσο ρευστό το θέλουμε.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται (ανάλογα με το γούστο μας).

Αφήνουμε το μείγμα να παγώσει στο ψυγείο.

Σερβίρεται κρύο.

Αν το βράδυ θέλουμε να βγούμε ή δε "χωνεύουμε" το σκόρδο, μπορούμε να κάνουμε το γκαθπάτσο της νύχτας (gazpacho nocturno) αφαιρώντας από τη συνταγή το σκόρδο.

Σερβίρουμε στο μπολ ή στο ποτήρι και αααχχ… στην υγειά μας!!!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.