Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
για τη σάλτσα ντομάτας:
Ξεκινάμε από τη σάλτσα ντομάτας.
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα (κρεμμύδια, σκόρδο, καρότο), προσθέτουμε στη συνέχεια τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Μόλις το μείγμα πιει τα ζουμάκια του, προσθέτουμε και το βασιλικό και μόλις πάρουν όλα μαζί μια βράση, η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη! Πάμε στη μελιτζάνα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον πάτο, δημιουργούμε μια τομή στη μια πλευρά κατά μήκος της μελιτζάνας (δηλαδή κάτι σαν μια πόρτα) και αδειάζουμε όλο το εσωτερικό, για να δημιουργήσουμε μια φωλίτσα (τον πάτο και το εσωτερικό της μελιτζάνας τα κρατάμε, γιατί θαμας χρειαστούν).
Την αλατοπιπερώνουμε παντού, πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη και την τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 160 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθεί η μελιτζάνα, ψιλοκόβουμε το εσωτερικό της και τον πάτο της καρέ, καθώς και τις πιπεριές, το καρότο, την πατάτα.
Τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση.
Παίρνουμε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο, που το έχουμε σε λεπτές φέτες.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε με την προσθήκη των ψιλοκομμένων κρεμμυδιών, του σκόρδου και των υπόλοιπων λαχανικών που κόψαμε νωρίτερα.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και μόλις μαραθούν τα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασάκι μας.
Μόλις εξατμισθούν οι αλκοόλες, ρίχνουμε το ούζο, τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά καιπέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη μισή γραβιέρα μας.
Εν τω μεταξύ έχει ψηθεί και η μελιτζάνα που είχαμε στείλει στο φούρνο.
Την αρπάζουμε, τη γεμίζουμε με το μίγμα που έχουμε στο τηγάνι και έτσι, φτιάχνουμε τη φωλίτσα μας.
Μόλις τελειώσουμε με το γέμισμα, πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γραβιέρα και όλο μαζί το τοποθετούμε ξανά στο ταψί.
Το στέλνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Με το που το βγάζουμε από το φούρνο, το βάζουμε στο πιάτο και αν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας και το πουδράρουμε με λίγο μαϊντανό! Καλή μας όρεξη!!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.