Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

Υλικά για το σιρόπι:

  • 500 ml ζάχαρη
  • 500 ml νερού
  • 2 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 15 ml χυμό λεμονιού
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 30 ml μέλι

Για την ζύμη:

  • 500 γρ φύλλο κρούστας
  • 200 γρ βούτυρο, λιωμένο
  • 200 γρ τριμμένο καρύδι (ψιλοκομμένο, μέτρια)
  • 100 γρ αμύγδαλα (ψιλοκομμένο, μέτρια)
  • 60 ml ζάχαρη άχνη
  • 10 ml τριμμένη κανέλα
  • μια πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη


Οδηγίες παρασκευής

Για το σιρόπι:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δεν βράζουμε πριν διαλυθεί η ζάχαρη.

Αφού διαλυθεί αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια, κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη ζύμη:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C.

Ξετυλίγουμε τα φύλλα κρούστας και τα απλώνουμε σε μια ελαφρώς υγρή πετσέτα τσαγιού. Καλύπτουμε από πάνω με άλλη μία ελαφρώς υγρή πετσέτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Χρησιμοποιώντας ένα βουτυρωμένο ταψί, που είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με τα φύλλα κρούστας, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στο εσωτερικό και το αλείφουμε όλο με λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε τοποθετώντας περίπου τα μισά από τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο (χρησιμοποιούμε 6 στρώσεις).

Ανακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και απλώνουμε στη συνέχεια το μισό μείγμα πάνω από τη βουτυρωμένη στοίβα φύλλων.

Καλύπτουμε με 2 στρώσεις βουτυρωμένων φύλλων και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας (θα χρησιμοποιήσουμε άλλα 6), βουτυρώνοντας κάθε φύλλο. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το τελευταίο φύλλο.

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε σχήμα ρόμβου όλη την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με λίγο νερό από πάνω για να κρατήσει τη ζύμη επίπεδη κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 60 λεπτά. Αν η κορυφή πάρει χρώμα πολύ γρήγορα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο τα τελευταία 30 λεπτά, αλλά δεν μειώνουμε το χρόνο ψησίματος.

Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από το μπακλαβά, μόλις βγει από το φούρνο.

Αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.

Αν θέλουμε σερβίρουμε με μέλι από πάνω.


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.