Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Φτιάχνουμε μια σάλτσα ντομάτας, τσιγαρίζοντας ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο στο οποίο προσθέτουμε καθαρισμένες κατακόκκινες ντομάτες. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για ένα τέταρτο και την κρατάμε στην άκρη. Μία σάλτσα είναι πάντα χρήσιμη!
Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας. Ψήνουμε στον ατμό ή βράζουμε καθαρισμένες ολόκληρες πατάτες μαζί με ένα κλωνάρι μαντζουράνας (ή ένα φακελάκι). Όταν μαλακώσουν τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε φρέσκο βούτυρο. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε το φιλέτο κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Μετά από τρία λεπτά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις ελιές. Μετά από 5 λεπτά σβήνουμε με 1 φλιτζάνι κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το οινόπνευμα, γιατί αλλιώς πικρίζει το φαγητό, και να μαγειρευτεί άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τότε τη σάλτσα ντομάτας και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να γλασάρει, δηλαδή να μειωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε το φιλέτο σε ένα πυρίμαχο σκεύος για φούρνο, τοποθετούμε μια φέτα μοτζαρέλα από πάνω, λίγη σάλτσα ντομάτας και φουρνίζουμε για 10’ στους 200°C.
Σ’ ένα πιάτο σερβιρίσματος τοποθετούμε δυο κουταλιές πουρέ και από πάνω το κοτόπουλο, προσθέτουμε λίγη σάλτσα στο πλάι κι ένα κλαρί φρέσκιας μαντζουράνας.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.