Καραμελωμένος ανανάς με κρέμα και σφολιάτα

Καραμελωμένος ανανάς με κρέμα και σφολιάτα

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • 80 γρ. χυμός ανανά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. αλεύρι
  • 5 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 2 φέτες ανανά
  • 2 κλωνάρια βασιλικό
  • 6 στρογγυλά σφολιατάκια


Οδηγίες παρασκευής

Αγαπημένο φρούτο ο ανανάς, γλυκό και συνάμα ξινό, σύμβολο του εξωτισμού και διακοσμητικό, τέλειο για κουζίνα.

Ακούσαμε ότι την εποχή που στην Ελλάδα τα εξωτικά φρούτα ήταν είδος πολυτελείας, οι εταιρίες παραγωγής ταινιών νοίκιαζαν ανανάδες για τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων! Σήμερα, τα νοίκια ανέβηκαν - όχι, όμως, του ανανά - και άρα όλοι μπορούμε να βοηθάμε τη χώνεψή μας, το μεταβολισμό μας και να αποκτούμε ενέργεια και ευεξία, χάρη στα ζάκχαρα και τη βιταμίνη C που περιέχει και χωρίς καθόλου λιπαρά.

Με αφορμή τη συνταγή που ακολουθεί και τα όσα μάθαμε για τον ανανά, αποφασίσαμε στο Νηστικό Αρκούδι να εγκαταλείψουμε τη γνωστή τοις πάσι "δίαιτα του ανανά" (τρώω τα πάντα εκτός από το φρούτο με το τσουλούφι) και να δοκιμάσουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.

Παίρνουμε τον ανανά, τον κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε το κεντρικό σκληρό κομμάτι του, χωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα με ένα καλό μαχαίρι και τον τεμαχίζουμε σε ροδέλες ή σε μικρότερα κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους μαζί με το αλεύρι, το κορν-φλάουρ, 30 γρ. ζάχαρη, 30 γρ. χυμό ανανά και χτυπάμε καλά με τον "αβγογδάρτη".

Παίρνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, 30 γρ. ζάχαρη και 20 γρ. χυμό.

Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι ν' αρχίζουν να βράζουν.

Αφού πάρει μια βράση, μεταφέρουμε το μείγμα από το τηγάνι στο μεγάλο μπολ με τα αβγά, χωρίς να σταματάμε καθόλου το χτύπημα, γιατί μπορεί να βράσουν οι κρόκοι και να φάμε αβγά ποσέ.

Αφού δέσουν τα υλικά, τα ξαναματαχύνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Μόλις αρχίσει να βράζει το τελικό μείγμα, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα 25 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.

Τυλίγουμε το τηγάνι με σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα δεύτερο τηγάνι, το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε σιγά-σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να καραμελώσει.

Μετά προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό λίγο-λίγο, καθώς και τις φέτες του ανανά.

Το αφήνουμε για λίγα λεπτά και βάζουμε και λίγο βουτυράκι.

Μόλις καραμελώσει ο ανανάς, βγάζουμε τα δύο κομμάτια και κρατάμε τα υπόλοιπα υλικά στο τηγάνι.

Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, το οποίο θα δέσει μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό που υπήρχε μέσα και έτσι έχουμε τη σάλτσα μας.

Εκτός από γευστικό το πιάτο πρέπει να είναι και προκλητικό, γι' αυτό διαλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα που να μας θυμίζει ανανά.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, τη βάζουμε σε ένα κορνέ και σχηματίζουμε μέσα στο πιάτο μια βάση από κρέμα σε σχήμα πυραμίδας.

Παίρνουμε τον καραμελωμένο ανανά και τον τοποθετούμε στις δύο πλευρές της πυραμίδας.

Πάνω στην κρέμα μπαίνουν τα σφολιατάκια με τρόπο που να δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι τα φύλλα του ανανά (σε επίπεδα - σαν λέπια ψαριού).

Τοποθετούμε τα φύλλα του βασιλικού στην κορυφή του δημιουργήματός μας (έτσι ώστε να παριστάνουν την κορυφή του ανανά) και ρίχνουμε τη σάλτσα μας πάνω στις φέτες του ανανά.

Έτοιμο το αριστούργημα.

Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.