Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Μαρινάρουμε το κρέας αποβραδίς με κόκκινο κρασί λάδι και ρίγανη. Την επομένη ψιλοκόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες.
Σε μια μεγάλη κεραμική γάστρα στρώνουμε το μισό κρέας και πάνω του τα λαχανικά. Έπειτα τα υπόλοιπα κομμάτια κρέας με το ζουμάκι του. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι - πιπέρι σε κόκκους - και τα δαφνόφυλλα. Προσθέτουμε το κρασί, κλείνουμε το καπάκι και το ψήνουμε σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για 2-3 ώρες ανάλογα με τη φωτιά. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο πιο μαλακό γίνεται.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με μπόλικο κόκκινο κρασί «Γουμένισσα» από το κτήμα του Τίτου Ευτιχίδη.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.