Πασχαλινά κουλουράκια αρωματισμένα με πορτοκάλι, λεμόνι και βανίλια

Πασχαλινά κουλουράκια αρωματισμένα με πορτοκάλι, λεμόνι και βανίλια

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • 200 γρ βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1/4 φλιτζανιού γάλα
  • 2 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κρόκος αυγού για επάλειψη
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα


Οδηγίες παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το γάλα και τα αλεύρια.

Αν η ζύμη μας χρειάζεται περισσότερη ελαστικότητα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, προσέχοντας ναμην γίνει πολύ κολλώδης.

Βγάζουμε από το μίξερ και τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αρκετά σφικτό αλλά εύπλαστο ζυμάρι.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30΄, σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.

Για το παραδοσιακό σχήμα: Παίρνουμε 1 κ.σ. από το ζυμάρι και το ρολάρουμε σε ένα «φυτίλι» (μακρόστενο κομμάτι ζύμης) μήκους 20εκ.

Το διπλώνουμε στη μέση, σηκώνουμε μαζί τα άκρα και στρίβουμε 2 φορές.

Επαναλαμβάνουμε.

Μπορούμε να πειραματιστούμε και φτιάξουμε τα κουλουράκια σε όποιο σχήμα μας αρέσει! Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι τα κουλουράκια.

Ψήνουμε 20-22 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα αχνό χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.