Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Η σφυρίδα είναι μεγάλο ψάρι (μπορεί να φθάσει και τα 80 εκατοστά). Ξαδέλφη του ροφού και αδελφή της στήρας είναι καστανή με κηλίδες λευκές ή κιτρινωπές, στρογγυλές ή γραμμωτές. Για να την ξεχωρίσουμε από τη στήρα, που έχει πρασινωπές κηλίδες, τσεκάρουμε επίσης την κοιλιά που η σφυρίδα την έχει λευκή. Είναι εκπληκτική στα κάρβουνα και λουκούμι στη συνταγή που ετοιμάζουμε παρακάτω. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι για μία μερίδα.
Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε με ελαιόλαδο στη φωτιά, να ζεσταθεί. Στο μεταξύ αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο της σφυρίδας και μόλις το λάδι κάψει, «θωρακίζουμε» το ψάρι και από τις δυο μεριές. Έπειτα, το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτάκια στους 170°C.
Στο ίδιο τηγάνι τώρα, πετάμε τα λαχανικά μας, τα οποία τα έχουμε ήδη ζεματίσει. Μπρόκολο, αγκινάρες, κολοκύθι, κρεμμύδι, μελιτζανάκι και πράσο αλατοπιπερώνονται και σοτάρονται, μέχρι να μαλακώσουν. Τα «σβήνουμε» με μία κουταλιά της σούπας ψαρόζουμο και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ’ ένα άλλο τηγάνι θα βάλουμε μία δεύτερη κουταλιά της σούπας ψαρόζουμο και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο για να μοσχοβολήσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο πρώτα τα λαχανικά, από πάνω το ψάρι και περιχύνουμε με το ζουμάκι που ετοιμάσαμε στο τέλος. Γαρνίρουμε - αν θέλουμε - με ραπανάκι και καρότο, τσιπς λεμονιού και θυμάρι.
Καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.