Όταν στα χέρια μας υπάρχουν πολλά υγρά, τότε όταν πιάνουμε να κόψουμε μπορεί η λαβή του μαχαιριού να γλιστράει. Για να δουλεύουμε με ασφάλεια μπορούμε στη λαβή του μαχαιριού να τυλίξουμε δύο τρία λαστιχάκια σε απόσταση τους.
Στο μπλέντερ αλέθουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (χοντρό και ψιλό), διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μπολ, προσθέτουμε τις βανίλιες και τα αμύγδαλα και...