Όταν στα χέρια μας υπάρχουν πολλά υγρά, τότε όταν πιάνουμε να κόψουμε μπορεί η λαβή του μαχαιριού να γλιστράει. Για να δουλεύουμε με ασφάλεια μπορούμε στη λαβή του μαχαιριού να τυλίξουμε δύο τρία λαστιχάκια σε απόσταση τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε με προσοχή την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια της. Αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. Ψήνουμε για 60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η ψίχα της κολοκύθας...