Ψήνετε τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα παρασκευάσματα συνήθως στην κάτω θέση του φούρνου έτσι ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου. Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ενώ τα μπισκότα στο πιο ψηλό.
για 7 ατομικές τάρτες:
για τη ζύμη:
για την κρέμα:
για το σιρόπι:
για το παγωτό:
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Μέσα σε ένα μίξερ χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο (κρύο κρύο και σφιχτό από το ψυγείο) και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά μας (περίπου 7 λεπτά) μέχρι το μείγμα να μοιάζει με κίτρινη υγρή άμμο. Μετά ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 λεπτά ακόμα και έπειτα σταματάμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Πρέπει τα υλικά μας να γίνουν ένα. Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, την τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη σε σχήμα μπαστούνι και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες.
Όταν παγώσει, την βγάζουμε από το ψυγείο και την κόβουμε σε μερίδες, δηλαδή σε ροδέλες των 5 εκατοστών. Παίρνουμε μία ροδέλα και με ένα πλάστη την ανοίγουμε να απλώσει, ενώ ταυτόχρονα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη για να μη μας κολλήσει. Την ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτή λεπτή. Μετά, παίρνουμε ένα τσέρκι στρογγυλό (6 εκ.) και την κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα. Αφαιρούμε ό,τι περισσεύει έξω από το τσέρκι και τοποθετούμε τη ζύμη σε ατομικό ταψάκι. Το ίδιο θα κάνουμε με όλες τις ροδέλες ζύμης.
Τώρα, παίρνουμε την πάστα αμυγδάλου και την ανοίγουμε και αυτή με τον πλάστη, όπως και κάναμε με τη ζύμη. Μόλις γίνει λεπτή, την κόβουμε και αυτή σε δίσκους, με ένα στρογγυλό τσέρκι τεσσάρων εκατοστών, που τους τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη στα ατομικά ταψάκια.
Συνεχίζουμε με την κρέμα μας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη φρέσκια βανίλια (την οποία έχουμε χαράξει στη μέση για να βγουν τα σπόρια της) και αφήνουμε το μείγμα, μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το λίγο γάλα που έχουμε κρατήσει μαζί με το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα ή το μίξερ (χαμηλή ταχύτητα), μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε και τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μπολ το ζεστό μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί συνεχώς. Τα ξανααδειάζουμε όλα από το μπολ στο κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά διαρκώς για να μη κολλήσει το μείγμα μας στο σκεύος. Σβήνουμε τη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα της κρέμας μέχρι να πήξει και την προσθέτουμε πάνω στις τάρτες μας (περίπου 2 κουτ. σούπας για κάθε τάρτα).
Πάμε στο αχλάδι. Το καθαρίζουμε καλά από τις φλούδες του και τα σπόρια του, το κόβουμε σε τέσσερα μέρη και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις φετούλες σαν βεντάλια πάνω σε κάθε τάρτα, πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και φουρνίζουμε τις τάρτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Μόλις ψηθούν και πριν σερβίρουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι για το γαρνίρισμα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει. Χωρίς να ανακατεύουμε, μόλις πάρει καστανό χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά για ένα λεπτάκι. Τέλος, προσθέτουμε το γλυκό κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για επιπλέον δύο λεπτά. Το σιρόπι είναι έτοιμο.
Όσοι είμαστε μερακλήδες φτιάχνουμε μόνοι μας και το παγωτό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους σπόρους λεβάντας και το λικέρ λεβάντας (ή όποιο άλλο λικέρ μας αρέσει) και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν καλά. Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός μίξερ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και έπειτα προσθέτουμε στο μπολ το ζεστό μίγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να δέσουν όλα μαζί. Τα σουρώνουμε και στη συνέχεια τα ξανα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε την τάρτα μας σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε με μία μπάλα παγωτό και αποξηραμένα αχλάδια. Περιχύνουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε. Σλουρπ!
Καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.