Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
για τη ζύμη:
για τη γέμιση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, αλάτι, λάδι και το αλεύρι. Το αλεύρι είναι ανάμεικτο σκληρό και μαλακό, για να πλάθεται πιο εύκολα το ζυμάρι. Ανακατεύουμε τα υλικά και σιγά σιγά αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όταν το ζυμάρι δεν κολλάει στο χέρι μας, είναι έτοιμο. Ακόμη, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε μια τρύπα με το δάχτυλό μας, αν επανέλθει η ζύμη, είναι έτοιμη. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, για όσα μπγκιά θέλουμε να φτιάξουμε. Έπειτα, τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε με βαμβακερό ύφασμα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε ψιλά-ψιλά. Τα λαδώνουμε ελαφρώς, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο για κάθε μπγκί με τον πλάστη, ρίχνοντάς λίγο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη. Το μέγεθος του φύλλου είναι όσο ένας μικρός στρόγγυλός δίσκος. Απλώνουμε στην επιφάνειά του τα χόρτα και το κλείνουμε στη μέση μερακλίδικα.
Ψήνουμε τα μπγκιά στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά πάνω σε μια πλάκα. Η Σινιορώ τα γυρνάει ατρόμητα με τα χέρια για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.
Μόλις είναι έτοιμα, τρώμε όλοι μαζί με τους τουρίστες, που έχουν έρθει να παρακολουθήσουν το γύρισμα.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.