Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες στο βράσιμο την ώρα που βράζουν ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο ξίδι.
Άλλη μία πρωτότυπη συνταγή για μανιτάρια, από πού αλλού; Φυσικά από τα Γρεβενά, την επίσημη πρωτεύουσα των μανιταριών στην Ελλάδα.
Στα μονοπάτια της Πίνδου φύονται πάνω από χίλια είδη μανιταριών και η συλλογή τους είναι η αγαπημένη ασχολία των κατοίκων.
Οι Γρεβενιώτες δεν είναι ειδικοί μόνο στην αναγνώριση των μανιταριών, αλλά ξέρουν και χίλιους τρόπους για να τα απολαμβάνουν.
Όπως μας είπαν, το μανιτάρι κανθαρίσκος ο φαγώσιμος ( Cantharellus cibarius) που χρησιμοποιούμε σήμερα στο γλυκό μας, ονομάζεται αλλιώς και Νεραντζάκι (ή Αυτάκι ή Κιτρινούσκα) και είναι ιδανικό εξαιτίας της σάρκας και του ιδιαίτερου αρώματός του για τουρσί, λικέρ και γλυκό του κουταλιού.
Μοιάζει λίγο με το πλευρώτους, αλλά είναι πολύ μικρότερο και κιτρινωπό.
Εύκολα το διακρίνεις, εύκολα το μαζεύεις και εύκολα το κάνεις γλυκό ως εξής: Βάζουμε το νερό να βράσει και μόλις αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, ανακατεύοντας.
Όταν το σιρόπι δέσει (όπως λέει η μαμά, να στέκεται στο νύχι, χωρίς να γλιστρά) ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Καθώς βράζουν, το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Δύο λεπτά πριν γίνει το γλυκό μας, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι και την αρμπαρόριζα.
Μούρλια το νεραντζάκι! Καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.