Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες στο βράσιμο την ώρα που βράζουν ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο ξίδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, τον πελτέ αν χρησιμοποιούμε και φυσικά αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι για 20 λεπτά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού καθαρίσουμε τα μύδια από τα μουστάκια και τα πλύνουμε καλά, τα ανοίγουμε και μ' ένα κουτάλι τα γεμίζουμε με το ρύζι.
Τα κλείνουμε με το άλλο κέλυφος και τα τοποθετούμε σ' ένα βαθύ τηγάνι το ένα δίπλα στο άλλο και τα υπόλοιπα από πάνω.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε σε πιατέλα με ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα για όποιον θέλει να προσθέσει.
Καλή σας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.