Μπακαλιάρος Αγιορείτικος

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος

Από την ιστοσελίδα: http://www.toarkoudi.gr

Υλικά

  • ½ κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 5 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι σε κόκκους

Οδηγίες παρασκευής

Το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και της Κυριακής των Βαϊων είναι το σκορδομυρωδάτο "fish without chips", μπακαλιάρος σκορδαλιά. Ένα παραδοσιακό low-budget πιάτο με high-class γεύση που σερβίρεται παντού: από το σερβίτσιο Rosenthal της κυριακάτικης οικογενειακής συνεστίασης, μέχρι τη λαδόκολλα του street μεζεδομάγαζου στα Λαδάδικα της Σαλονίκης. Παρακάτω ανακαλύπτουμε μία νόστιμη παραλλαγή του που μας έρχεται από το Άγιο Όρος.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις δυο σκελίδες σκόρδο και τα βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να μας δώσουν τα αρώματά τους. Δύο από τα βραστά κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και δύο ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα χυλώνουμε στο μπλέντερ. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε στην άκρη για όποια άλλη χρήση σκεφτούμε.

Μέσα σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο απλώνουμε τον μπακαλιάρο και προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υλικά μας. Αρχίζουμε με το ελαιόλαδο, έπειτα το χυλό, λίγους κόκκους πιπέρι, δύο φύλλα δάφνης, τα δαμάσκηνα και λίγο αλατάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 40 με 45 λεπτά σε σιγανή φωτιά και όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο το σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο στιμμένο λεμονάκι.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με σπανάκι ή ανοιξιάτικα χόρτα και να ακολουθήσουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία.

Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.