Για να σιτέψει το κρέας, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ με ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι.
Το αφήνουμε για 2-3 ώρες ή περισσότερο (μέχρι και 24 ώρες) και μετά το ψήνουμε ή το βάζουμε στην κατάψυξη.
Σημείωση: Το ελαιόλαδο πρέπει να σκεπάζει το κρέας.
Αρχικά, ετοιμάζουμε τα υλικά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά: τα καρότα σε μακρόστενες φέτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια στα τέσσερα.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα παραπάνω λαχανικά να βράζουν, σε 2 κανάτες νερό.
Προσθέτουμε το σέλινο και μπόλικο αλάτι.
Παράλληλα, σε μια λεκάνη με θαλασσινό νερό, καθαρίζουμε τα ψάρια.
Αφαιρούμε τα σβάραχνα, δηλαδή τα βράγχια, και τα λέπια.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το καθάρισμα της σκορπίνας, γιατί όλα τα αγκάθια είναι φαρμάκι.
Μόλις καθαριστούν τα ψάρια τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Περιμένουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά βάζουμε το ξινό.
Αφήνουμε τη σούπα 5 λεπτά ακόμηστη φωτιά και είναι έτοιμη.
Με μια τρυπητή κουτάλα σερβίρουμε το ψάρι στο ένα πιάτο και τη σούπα σε ένα δεύτερο.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.