Για να διατηρήσετε τα μπισκότα σας αφράτα και φρέσκα στο μέρος όπου τα αποθηκεύετε, προσθέτετε ένα κομμάτι ψωμί στον πάτο. Το ψωμί θα σκληρύνει ενώ τα μπισκότα σας θα παραμείνουν μαλακά.
Για τη ζύμη:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή ώστε το μίγμα μας να σιγοβράζει συνεχώς και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει σκεπασμένο για30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγα λεπτά.
Βγάζουμε το καπάκι από την κατσαρόλα και αφήνουμε τα βερίκοκα να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί/απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών.
Πρέπει να είμαστε συνεχώς πάνω από την κατσαρόλα για να μην μας καούν τα βερίκοκα.
Όταν απομείνουν περίπου 3 κ.σ. υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τα βερίκοκα στο πρες-πουρέ μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές.
Με ένα πιρούνι περνάμε ξανά τον πουρέ για να λειώσουμε τυχόν κομμάτια που ξέφυγαν από το πρες πουρέ.
Για πιο λείο αποτέλεσμα, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ραβδομπλέντερ.
Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Διατηρούμε σε κλειστό, αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να τον δουλέψουμε και να γεμίσουμε τα γλυκά μας πιο εύκολα.
Είναι καλύτερα να έχουμε έτοιμη τη γέμισηπροτού ξεκινήσουμε να δουλεύουμε τη ζύμη, γιατί στεγνώνειπολύ εύκολα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε με το σύρμα χειρός τα αυγά, τη ζάχαρη, το κραμβέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού στο πρώτο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα με κυκλικές κινήσεις μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μία εύθρυπτη ζύμη.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαφρώς κολλώδης.
Προσπαθούμε να μην κουράσουμε πολύ τη ζύμη με πολύ ζύμωμα, δουλεύουμε μόνο μέχρι να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα.
Αν τα θρύμματα είναι πολύ στεγνά για να σχηματίσουν μία λεία ζύμη, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο νερό, κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μας.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαφρώς κολλώδης (όχι πολύ) , με τη σωστή πυκνότητα που θα μας επιτρέπει να την πλάσουμε.
Προσοχή με το νερό, γιατί πολύ εύκολα η σωστή πυκνότητα μπορεί να γίνει πολύ υγρή ή πολύ κολλώδης.
Για αυτό πρέπει να προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά.
Αν η ζύμη μας φαίνεται πολύ υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει τη σωστή υφή.
Αλευρώνουμε ελαφρώς μία λεία και καθαρή επιφάνεια.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να έχει πάχος λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό.
Με μία χούφτα ζαχαροπλαστικής(σπάτουλα χωρίς λαβή) σηκώνουμε τη ζύμη, αλευρώνουμε και πάλι ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας μας και γυρνάμε τη ζύμη ανάποδα.
Συνεχίζουμε το άνοιγμα μέχρι η ζύμη να έχει πάχος 3 χιλιοστά.
Όσο πιο λεπτή είναι η ζύμη μας τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα ταρτάκια μας.
Απλά πρέπει να προσέξουμε η ζύμη μας να έχει το «σώμα»που χρειάζεται για να κρατήσει τη γέμιση και το σχήμα της! Αν προτιμάμε τα ταρτάκια μας πιο "γεμάτα", κρατάμε τη ζύμη στο μισό εκατοστό.
Κατά διαστήματα, αν χρειάζεται, αλευρώνουμε τον πλάστη μας για να μην κολλήσει η ζύμη.
Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι ή κουπατ διαμέτρου 7 εκατοστών(όχι μικρότερο) ή ένα ποτήρι με χείλος διαμέτρου 7 εκ.
για να κόψουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.
Κόβουμε όσο πιο πολλά μπορούμε.
Μαζεύουμε τη ζύμη που περίσσεψε και την ξανανοίγουμε με τον πλάστη.
Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, όπως πριν.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αν χρειαστεί, μέχρι να έχουμε όσα περισσότερα κομμάτια γίνεται.
Θα πρέπει να έχουμε περίπου35στρογγυλά κομμάτια.
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού.
Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερη γέμιση υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το ταρτάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να χυθεί έξω η γέμιση.
Όσο γεμίζουμε, κρατάμε σκεπασμένους τους υπόλοιπους δίσκους ζύμης με μια ελαφρώς νωπή πετσέτα,για να μην στεγνώσουν.
Θα τυλίξουμε το ταρτάκι μας σε τρία βήματα.
Η διαδικασία μοιάζει πολύ με αυτή για τα τρίγωνα κρητικά καλτσούνια.
Αρχικά,παίρνουμε την αριστερή μεριά του δίσκου και την διπλώνουμε προς το κέντρο ώστε να δημιουργηθεί μία πτύχωση που καλύπτει το αριστερό 1/3 του δίσκου.
Τώρα,παίρνουμε τη δεξιά μεριά του δίσκου και την διπλώνουμε προς το κέντρο, ώστε να σκεπάσει την πάνω μεριά της πρώτης πτύχωσης και να σχηματιστεί μία τριγωνική άκρη στην κορυφή του δίσκου.
Ένα μικρό τρίγωνο γέμισης πρέπει να είναι ορατό στο κέντρο του δίσκου.
Τέλος, παίρνουμε την κάτω μεριά του δίσκου και την διπλώνουμε προς τα πάνω,ώστε να σχηματιστεί η τρίτη πτύχωση και να ολοκληρωθεί το τρίγωνο.
Όταν διπλώνουμε αυτή την τελευταία πτύχωση, πρέπει να προσέξουμε να τοποθετήσουμε την αριστερή της πλευρά από κάτω από την αριστερή πλευρά του τριγώνου και την δεξιά μεριά από πάνω από τη δεξιά μεριά του τριγώνου.
Με αυτόν τον τρόπο, κάθε πλευρά του τριγώνου μας έχει μία γωνία που βρίσκεται από κάτω και μία γωνία που βρίσκεται από πάνω-έτσι δημιουργείται η αίσθηση του «ανεμόμυλου».
Αυτή η μέθοδος διπλώματος δεν δίνει μόνο ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα, αλλά επιπλέον θα εμποδίσει τα τριγωνάκια να ανοίξουν όσο ψήνονται.
Πατάμε κάθε γωνία του τριγώνου μαλακά αλλά σταθερά για να «σφραγίσουμε» το σχήμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλους τους υπόλοιπους δίσκους ζύμης.
Όταν έχουμε γεμίσει όλα τα ταρτάκια μας, τα τοποθετούμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα, αφήνοντας ομοιόμορφο κενό ανάμεσα τους.
Χωράνε περίπου 20 σε κάθε λαμαρίνα.
Δεν χρειάζεται να αφήσουμε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί δεν πρόκειται να φουσκώσουν πολύ στο ψήσιμο.
Βάζουμε τις λαμαρίνες στο φούρνο και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 175ο Cγια20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα ταρτάκια μας ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρες.
Φυλάσσουμε σε καλά κλεισμένο τάπερ.
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.