Τα αέρια που μας κάνουν να δακρύζουμε προέρχονται από την ένωση δυο θυλάκων που υπάρχουν στις πτυχές του κρεμμυδιού. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, χρησιμοποιήστε ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το κοφτερό μαχαίρι μειώνει κατά πολύ τα αέρια που προκαλούν δάκρυα. Δοκιμάστε επίσεις να κόψτε τη ρίζα του κρεμμυδιού πριν το κόψετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό σκεύος βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα. Στην κοιλότητα που θα δημιουργηθεί στο κέντρο των μήλων θα στάξουμε από λίγο χυμό λεμονιού. Βάζουμε τα μήλα όρθια σ' ένα πυρίμαχο σκεύος. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα, τα φιστίκια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Σ' ένα μπρίκι μαλακώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μπολ. Μ' ένα κουταλάκι γεμίζουμε τον πυρήνα των μήλων με το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε τη βανίλια με τον χυμό πορτοκαλιού και ραντίζουμε τα μήλα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 35 λεπτά. Τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε για άλλα 15. Τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρουμε με γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.