Αν θέλεις να παγώσεις διάφορα τρόφιμα για να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα προσπάθησε να κάνεις την συσκευασία όσο πιο επίπεδη γίνεται. Όσο πιο επίπεδο είναι ένα σακουλάκι με σούπα ή σάλτσα, ή ακόμη και με κιμά, τόσο πιο εύκολα ξεπαγώνει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το γάλα και τα αλεύρια.
Αν η ζύμη μας χρειάζεται περισσότερη ελαστικότητα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, προσέχοντας ναμην γίνει πολύ κολλώδης.
Βγάζουμε από το μίξερ και τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αρκετά σφικτό αλλά εύπλαστο ζυμάρι.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30΄, σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.
Για το παραδοσιακό σχήμα: Παίρνουμε 1 κ.σ. από το ζυμάρι και το ρολάρουμε σε ένα «φυτίλι» (μακρόστενο κομμάτι ζύμης) μήκους 20εκ.
Το διπλώνουμε στη μέση, σηκώνουμε μαζί τα άκρα και στρίβουμε 2 φορές.
Επαναλαμβάνουμε.
Μπορούμε να πειραματιστούμε και φτιάξουμε τα κουλουράκια σε όποιο σχήμα μας αρέσει! Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι τα κουλουράκια.
Ψήνουμε 20-22 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα αχνό χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.