Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες στο βράσιμο την ώρα που βράζουν ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα μία κουταλιά ζάχαρη και λίγο ξίδι.
για τη μαρινάδα του αρνιού:
για τη γέμιση:
για τη σάλτσα:
Αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι το "γκουρμέ" είναι απλώς μία αντιπαθητική λέξη που ήρθε να αντικαταστήσει τη "μαγειρική φαντασία" στα ελληνικά.
Κάθε μπουκιά αυτού του ταψιού, λιώνει στο στόμα και μοσχομυρίζει τουλάχιστον 50 τετραγωνικά του χώρου μας (κάντε το λογαριασμό).
Θέλει βέβαια την προσπάθειά της, αλλά σίγουρα αξίζει - ειδικά αν έχουμε φίλους να γεμίσουμε παρέα τα κρεμμυδόφυλλα! Ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά ρίχνουμε το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα πιάνουμε τα κρεμμύδια, τα οποία θέλουν μία προετοιμασία πριν γίνουν τυλιχτά και γεμιστά (ευτυχώς χωρίς κλάματα).
Σε μια κατσαρόλα τα βράζουμε γύρω στα 30 λεπτά, παρέα με την κανέλλα, το γλυκάνισο αστερία και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση μέσα σε όσο νερό τα καλύπτει.
Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το μέλι.
Έπειτα βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα ανοίγουμε σιγά σιγά και προσεκτικά, ώστε να μην "πληγώσουμε" τα φύλλα τους και να μην κάψουμε τα δάχτυλά μας.
Τρίτο βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι η προετοιμασία της γέμισης.
Ξεκινάμε βγάζοντας το κρέας από τη μαρινάδα.
Το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ με το πλιγούρι, τη σταφίδα, λίγα ψιλοκομμένα ξερά σύκα ή βερύκοκα, αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για κρέας να χρησιμοποιήσουμε αρνίσιο κιμά.
Πάμε στα δύσκολα.
Παίρνουμε μία κουταλίτσα γέμιση, τη βάζουμε πάνω στο κρεμμυδόφυλλο και τυλίγουμε ρολό! Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας ή να γεμίσει το ταψί.
Ένα άλλο κόλπο (και αυτό χρειάζεται δεξιοτεχνία) είναι, αντί να γεμίσουμε φύλλο-φύλλο τα κρεμμύδια, να αφαιρέσουμε μόλις βράσουν λίγο από το εσωτερικό τους προσεκτικά και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Στη θέση του βάζουμε τη γέμισή μας.
Γευστική πρόταση! Στην επιφάνεια του ταψιού βάζουμε όσο σκόρδο θέλουμε - ολόκληρο - και ό,τι υπολείμματα έχουμε από την πρασινάδα μας (μαϊντανό ή δυόσμο).
Πάνω σε αυτή τη μυρωδάτη στρώση τοποθετούμε για ψήσιμο τα γεμιστά κρεμμύδια.
Πριν βάλουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό που έβρασαν τα κρεμμύδια, ώσπου να τα καλύψουμε σχεδόν και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180˚ C.
Όσο τα κρεμμύδια ψήνονται, φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπολ λίγο γιαούρτι και ζουμί από τα βραστά κρεμμύδια.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας μοσχοβολιστός χυλός που τον περιχύνουμε πάνω από τα γεμιστά κρεμμύδια μας.
Σερβίρουμε με στιλ ή χύμα σε μια πιατέλα.
Προσφέρουμε και τσιμπάμε.
Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr.
Η ιστοσελίδα http://www.toarkoudi.gr ή ο σύνδεσμος γι' αυτή τη συνταγή φαίνεται ότι έχει καταργηθεί.
Αν είστε κάτοχος αυτής της συνταγής και θέλετε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας.