30'
προετοιμασία
6 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: 8 - 10
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε τούρτα αμυγδάλου, αρχικά βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι με κλειστό το καπάτι, το νερό και τη ζάχαρη, για 5 - 6 λεπτά (ο χρόνος μετράει αφού αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, προσθέτουμε και την εσάνς πικραμύγδαλου.
- Αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.
Τούρτα
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα δύο κουτιά φυτική σαντιγί, για 6 – 8 λεπτά, να αφρατέψουν.
- Αφού αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Βάζουμε την κρέμα που φτιάξαμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει λίγο.
- Καβουρδίζουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, σε αντικολλητικό τηγάνι τα αμύγδαλα. Προσεκτικά, γιατί μπορεί να αρπάξουν εύκολα.
- Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα και το σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά με το 1/3 από το σιρόπι – χωρίς να το μουλιάσουμε.
- Απλώνουμε από πάνω το 1/3 της κρέμας και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα.
- Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο παντεσπάνια και καλύπτουμε όλη την τούρτα και τα πλαϊνά με κρέμα και αμύγδαλα.
- Βάζουμε, την τούρτα αμυγδάλου, στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 7.