Φακές νησιώτικες 🌱

Ή αλλιώς φακές αραντιστές! Μια συνταγή από την Αστυπάλαια. Εκεί χρησιμοποιούν χειροποίητα μικρά ζυμαρικά.
*Σημείωση: δεν τσιγαρίζω ποτέ κανένα υλικό σε λάδι, στα φαγητά κατσαρόλας. Έχω αντικαταστήσει αυτό το μαγειρικό βήμα, μαλακώνοντας τα υλικά μου με λίγο νερό. Στο τέλος κάθε συνταγής, αφού αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω ώμο λάδι. #lazy_chef #beginner_chef #healthy_kitchen #vegan_recipe
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε τις φακές και δίνουμε μια πρώτη βράση για 5-7 λεπτά. Τις ξεπλένουμε (και χύνουμε το νερό).
-
2
Σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τη δάφνη, το κύμινο, τον κουρκουμά, το ξίδι και τις φακές με λίγο καυτό νερό (ποσότητα κρασοπότηρου και συμπληρώνουμε εφόσον χρειαστεί), μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι./ (Εναλλακτικά) τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-
3
Έπειτα, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερού ακόμα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια εφόσον χρειαστεί. Βράζουμε περίπου για 20 λεπτά.
-
4
Περίπου 8 λεπτά πριν το τέλος, ελέγχουμε να έχει λίγο νερό η κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το πεπονάκι (ζυμαρικό). Σ' αυτό το σημείο (ειδικά αν έχουμε παραλείψει το λάδι) θα χρειαστεί να ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας. Τέλος, σερβίρουμε με ελιές ή φέτα! Καλή επιτυχία!
-
5
✓Για εσένα που παρέλειψες το λάδι, όπως εγώ, αφού αποσύρεις από τη φωτιά και σταματήσει ο βρασμός, πρόσθεσε 4 κουτ. σούπας λάδι και ανακάτεψε ελαφρά. (Αν σου φανεί λίγο, πρόσθεσε κι άλλη ποσότητα λαδιού).
Σχόλια