Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ετοιμάζουμε το ζωμό, βράζοντας σε 1½ λίτρο νερού μερικά λαχανικά, όπως ένα καροτάκι, ένα πόδι σέλερυ, ένα κρεμμύδι, καμιά πατάτα, κλπ. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λαχανικά στα συρτάρια του ψυγείου, η βελουτέ μας γίνεται και με απλό νερό ή χρησιμοποιώντας ένα σπιτικό κύβο. Μην τη “χαλάσετε” χρησιμοποιώντας κύβους του εμπορίου, είναι κρίμα...
-
2
(και μια και θα βράσετε που θα βράσετε λίγα, δεν ρίχνετε και κάποια παραπάνω για να φτιάξετε μερικά βραστά λαχανικά, είναι εξαιρετικά κρύα με κρέας, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο...)
-
3
Όσο βράζουν τα λαχανικά (υπολογίστε περίπου ένα 10λεπτο πριν να είναι έτοιμος ο ζωμός), σε ένα παραδιπλανό μάτι ανεβάζουμε μία αντικολλητική κατσαρόλα με ψηλό πάτο. Τη ζεσταίνουμε καλά, προσθέτουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί και αυτό ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κυβάκια. Αφήνουμε ίσα που να τσιγαρισθεί ελαφρά.
-
4
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τα καρότα κομμένα σε μικρά κομματάκια, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, να αρωματισθούν και αυτά.
-
5
Προσθέτουμε τις φακές και τις τοστάρουμε και αυτές για άλλα 2 λεπτά στο αρωματισμένο λάδι της κατσαρόλα, ανακατεύοντας όμως διαρκώς με ξύλινο κουτάλι, για να μην κολλήσουν.
-
6
Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, φρεσκοτρμιμμένο εκεί την ώρα, το curry και το φύλλο της δάφνης. Φέρνουμε μία γύρα, θα μοσχοβολήσει το σύμπαν!
-
7
Ο ζωμός παραδίπλα πρέπει να είναι έτοιμος πια. Τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις “Φακές and Co”. Πόσο ζωμό; Τόσο που να σκεπάζει το περιεχόμενο της κατσαρόλας και να περισσεύει και ένα δάκτυλο. Μία ποσότητα δηλαδή περίπου 1 λίτρο.
-
8
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ ήπια (στο 3 ½, σε κλίμακα που φθάνει μέχρι το 9) προσθέτουμε το σαφράν, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
-
9
Στα μισά του μαγειρέματος θα παρατηρήσετε ότι οι φακές θα έχουν χυλώσει πάρα πολύ, θα είναι ΣΧΕΔΟΝ στεγνές. Στην πραγματικότητα, κάτω από τη μάζα τους υπάρχει ακόμη λίγο υγρό, δεν θα έχουν κολλήσει. Προσθέσουμε ακόμη λίγο ζωμό, άλλο ½ λίτρο περίπου (για το λόγο αυτό, τον έχουμε κρατήσει ζεστό όλη αυτήν την ώρα) και ανακατεύουμε να μουσκέψει όλες τις φακές.
-
10
Στο τέλος του 20λεπτου αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται να διορθώνουμε στο αλάτι, προσθέτουμε το σαφράν και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
-
11
Για να πάρει η σούπα μας την πηκτή και βελούδινη υφή της βελουτέ, βυθίζουμε στην κατσαρόλα το ραβδομίξερ και την πολτοποιούμε μέχρι να μη διακρίνουμε πλέον πλέον κομμάτια πατάτας ή φακές και η υφή της να είναι ομοιογενής και βελούδινη. Εάν την προτιμάτε λιγότερο πηκτή από αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες, αυξήστε ελαφρά την ποσότητα του ζωμού (στα 2 λίτρα)
-
12
Σερβίρουμε σε πιάτα και περιχύνουμε με λίγο καλό ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα και διακοσμούμε με σπόρους κολοκύθας ή με στήμονες σαφράν.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια